Loopgroep Codac, DE loopgroep voor Coevorden en Dalen
Loopgroep Codac > Loopgroep Codac > Jan Steinz 80 jaar

Jan Steinz 80 jaar

Afgelopen woensdag is Jan Steinz 80 jaar geworden. Hij is door Eric en Hennie in de bloemetjes gezet.

 

Jan Steinz uit Coevorden is het sprekende voorbeeld. Woensdag vierde de ijzersterke hardloper zijn 80e verjaardag. Het doorzettingsvermogen en de prestaties van de vitale Coevordenaar spreken tot de verbeelding.

Zeker bij zijn eigen loopgroep CoDac, waar Jan sinds 2001 aan verbonden is. Woensdagavond werd Steinz in zijn eigen huis door voorzitter Eric van den Broek en hardlooptrainer Hennie Lensink flink in de bloemetjes gezet.

Opmerkelijke sportprestaties

Volgens hardlooptrainer Hennie Lensink is de fanatieke senior van CoDac het lopende bewijs van de stelling dat mensen ook op oudere leeftijd nog opmerkelijke sportprestaties kunnen leveren. ‘Zeker drie keer in de week trekt Jan nog zijn hardloopschoenen aan. Het hoort bij zijn leven.’ Bijna twintig jaar geleden sloot hij zich aan bij CoDac. Daarvoor liep hij al geruime tijd voor zichzelf. Steinz heeft onder meer vele malen de fameuze Zevenheuvelenloop in Nijmegen en de Bruggenloop in Rotterdam gelopen. In de havenstad liggen ook zijn roots.

Trots

Lensink is trots op zijn inzet en inbreng. ‘De tand des tijds lijkt zich stuk te bijten op een man als Steinz. Als je 80 jaar bent mag je je gelukkig prijzen als je kunt fietsen en wandelen, maar Jan bruist nog van energie. Buiten de hardloopsport geldt Steinz als een rustige en vastberaden persoonlijkheid.'

Ernstig ongeluk

Ongeveer tien jaar geleden kreeg zijn leven een andere wending. Kort nadat zijn vrouw Ria was overleden was Jan bij een ernstig ongeval betrokken. Hennie Lensink kan het zich nog goed herinneren. ‘Hij werd op zijn fiets door een auto aangereden. Het letsel was groot: een gebroken been en een verbrijzelde enkel. De eerste prognose was somber: Jan zou de hardloopsport nooit meer kunnen beoefenen. Aanvankelijk kwam hij in een rolstoel terecht en diverse hersteloperaties volgden. Op wilskracht vocht Steinz zich echter terug. Hij begon na de revalidatie te wandelen en weldra ging hij weer hardlopen. Presteren is zeker niet alleen een kwestie van het hebben van de juiste benen, maar vooral een zaak van liefde voor hardlopen’, weet Lensink uit ruime ervaring.

Trainingscomplex Dalen en Coevorden

Ook de laatste jaren ontbreekt Steinz vrijwel nooit op de wekelijkse trainingen van CoDac. ‘Op de maandag- en woensdagavond is hij altijd op het trainingscomplex in Dalen en Coevorden van de partij. Op de maandagavond is hij steevast samen met zijn loopmaatje Len present, die trouwens ook al 83 jaar is. Ook in het weekend loopt Jan nog veelvuldig zijn rondjes in de omgeving van zijn woonplaats. En dan zegt hij ook nog op verontschuldigende toon: ….Hennie, het gaat niet zo hard meer…’

Afgelopen zomer heeft Jan Steinz nog de Bootcamp-training in de Daoler tuun gevolgd. Hij is onvermoeibaar’, aldus hardlooptrainer Lensink.

Woensdagavond moest Steinz vanwege zijn verjaardag op de training verstek laten gaan. Als Steinz zijn hart had gevolgd, dan had hij op het trainingscomplex zijn rondjes gelopen. ‘Maar ja, je kunt de visite toch onmogelijk alleen laten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *